dissabte, 30 de gener del 2010

A BIAR PEL PORT ANTIC I MOLT MÉS

Hui els BTT-Tórtora hem tingut alguna notable absència i una colla d'amic sinvitats --a pedalar-- ben disposats, equipats i esportius: benvinguts!
Per fi hem fet Biar, ja era hora! Mira que és bònica. Primer, rodar i rodar pel camí dels Valencians cap a la finca de la Torre i després cap amunt, a travessar l'històric port de Biar, no el d'Onil, sinó el que hi ha entre la serra Tallada i la penya Rubia. Vistes espectaculars i un atractiva baixada cap al poble. És, indiscutiblement, una ruta BTT que fa afició. Arribats a Biar, discussió. Els invitats volen més canya i no els sembla bé això de parar a fotre'ns un esmorzar gloriós, tan típic dels tortoreros. Però, sempre hi ha un però, un dels nous diu la frase fatídica "que yo voy tener que comerme una barrica d'esas habiendo los bares que hay en Biar para almorzar." I clar, davant d'açò no hi ha discussió. Tots al bar: bocates, cerveses, coca-coles, olives, ametles, cafés, tallats, "carajillos"... Plaers per a fomentar el pecat de gola, que nassos!

Altra volta damunt de les bicicletes i, vinga, cap al poble. Formem dos grups: el que van seguidetes (25 Km) i els que volen rodar i rodar (més de 50 Km). Ens posem en marxa. El rodadors tirem cap al Camp de Mirra --on saludem el bon amic Romà--, després la Canyada de Biar, Villena, Santa Eulàlia, Saix, Santa Bàrbara i Petrer, tot en rodada diabòlica (una mitjana de 18 km/h malgrat el vent que bufava de valent en algun moment). Bona eixida. A la setmana que ve més, amb més gent? i més dura. Au!


Les tres imatges anteriors ens mostren l'històric port de Biar en el camí del Valencians i al que ja el nostre bon rei Jaume es referix així en la seua Crònica: "E com ix a Burriharon e de allí a Almisra e al Port de Biar, que parteix terme ab Billena." Servesca aquest text d'homenatge a l'amic Romà Francés, del Camp de Mirra, a qui visitàrem en aquesta eixida i que ens il·lustrà en un article del 2006 --"L'antic port de Biar: Un lloc poc conegut de la frontera del Tractat d'Almisrà"-- sobre el significat d'este bell i històricament atrafegat port fronterer.

1 comentari:

  1. Soy Pedro Javier (Penya el Vino de Elda), el primo de Candelas, del grupo que se está preparando para hacer el Camino de Santiago....me han comentado que váis a Jumilla esta semana, y nunca la he hecho...
    ¿Os importa que me una a la expedición, por donde váis...? Gracias

    ResponElimina